Obec a války

27.10.2012 14:43

 

TŘICETILETÁ VÁLKA

    Od vzniku obce až do roku 1617 se obyvatelé Tiché nemuseli příliš obávat válečných konfliktů. Rok 1617 byl však na dlouhá léta posledním mírovým. Třicetiletá válka se totiž nevyhnula ani Podbeskydí. V našem kraji se postupně vystřídali v roce 1620 lisovčíci (katoličtí polští kozáci), následující rok císařská armáda a vzbouření valaši vsetínského panství. V roce 1642 se zde objevili i Švédové a dvakrát se neúspěšně snažili dobýt Hukvaldy. Válka pro zdejší obyvatelstvo nepřinesla nic dobrého, zajímavé ale je, že škody, které způsobila na hukvaldském panství, nebyly zdaleka tak velké jako jinde. Z toho se usuzuje, že toto území si Švédi šetřili jako svou zásobárnu.

Co to byl „Pranýřový dub“?

    Za významný strom můžeme považovat přes 500 let starý dub u autobusové zastávky v centru obce. Byl to tak zvaný pranýřový dub, který je vzpomínkou na krutou dobu panských drábů z Hukvaldského panství.

    Povídá se, že kdo se z poddaných vrchnosti protivil, byl k dubu uvázán na pranýř a lidé měli právo na něho plivnout. Za větší prohřešek prý byl trestaný spuštěn na hradě Hukvaldy do hladomorny, dostal jen džbán vody a pecen chleba, nic víc.